Lichamelijke Ontwikkeling.

De ontwikkeling van een mens start niet pas bij de geboorte maar begint meteen na de bevruchting. Als de baby 2 weken is heet het een embryo. De embryonale fase duurt ongeveer tot 8 weken. In de embryonale fase worden onder andere de zintuigen, de belangrijkste organen en spieren, botten en bloedsomloop gevormd. Ook de hersenen en het zenuwstelsel beginnen zich te ontwikkelen. Een 8 weken oude embryo is ongeveer 2,5 centimeter lang.

Vanaf 9 weken tot aan de geboorte heet de baby een foetus, een foetus ontwikkelt zich snel. Hij groeit vooral in lengte en gewicht. Tijdens de foetale fase ontwikkelen de hersenen zich steeds meer. Aan het eind van de zwangerschap kan de foetus horen en reageren en toont al veel gedragingen zoals: huilen, zijn oogjes sluiten en op zijn duim zuigen.

 

1ste maand: (week 1 t/m 4) In de eerste week vindt de innesteling plaats, in de tweede week ontwikkelt zich het centrale zenuwstelsel van een embryo. In de 3de week begint het hart te functioneren, teken van ogen en oren worden zichtbaar. Het embryo is ongeveer 4 mm groot. De mond en de ingewanden ontstaan in de 4e week van de zwangerschap. De ogen, hoofd en hersenen ontwikkelen zich dan ook.

 

2de maand: (week 5 t/m 9) de benen en de armen beginnen zich helemaal te vormen in de

5de week, de spierzenuwen ontstaan en de neus en oorholten zijn zichtbaar. In de 6e week worden de handen gevormd en zijn de vingers te onderscheiden. De geslachtsklieren ontstaan, het embryo is ongeveer 22 mm lang. In week 7 & 8 zijn de neus en tenen te zien en de tanden beginnen zich te vormen. Het ooglid ontstaat en de eerste bewegingen van het embryo zijn zichtbaar. Rond de 9e week van de zwangerschap wordt het embryo een foetus genoemd.

 

3de maand: (week 10 t/m 13) vanaf deze week begint het op een mens te lijken. De lever, longen en nieren beginnen hun goede vorm te krijgen. De foetus is nu ongeveer 5 cm en 8 gram. In week 10 & 11 ontstaat er eerste hand-oog contact. De foetus kan geeuwen en het lichaam wordt in zijn geheel gestrekt. In de 12de week reageert de foetus op aanrakingen, de vinger en teennagels beginnen te groeien en oogbewegingen zijn zichtbaar.

 

4de maand: (week 14 t/m 18) de zuigbewegingen van de foetus ontstaan en hij kan vocht slikken. De eerste reacties zijn zichtbaar waar onder de zoek- en hapreflex. De moeder kan vanaf de 16de week ongeveer het kind voelen bewegen.

 

5de maand: (week 19 t/m 22) de huid is niet langer meer transparant, de ontwikkeling van de zweetklieren beginnen. De hartslag is met een stethoscoop te horen en duimzuigen, wimpers en wenkbrauwen zijn voelbaar. De foetus is ongeveer 19 cm.

 

6de maand: (week 23 t/m 27) de ogen van de foetus zijn nu functioneel en het hoofdhaar begint te groeien.

 

7de maand: (week 28 t/m 31) de ademhaling van het kind is constant, in dit stadium is overleving van het kind mogelijk. De foetus kan zijn ogen openen.

 

8ste maand: (week 32 t/m 36) het kindje kan reageren op geluiden, periode van waken en slapen is zichtbaar.

 

9de maand: (week 37 t/m 40) nu wordt het kindje ongeveer geboren.

Begeleiding.

Het is heel belangrijk om gezond te leven als je zwanger bent, maar het beste is om al een half jaar voor de bevruchting ook gezond te leven. Bepaalde stoffen kunnen al voor de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind en de allereerste periode als je zwanger bent, is een belangrijke periode, want in de eerste weken ontwikkelt een baby zich heel snel. Daarom is het belangrijk om al voor de zwangerschap gezond te leven. Anders kan het kindje bijvoorbeeld lichamelijke afwijkingen krijgen. Het eetpatroon van een zwangere vrouw heeft invloed op de genen van de foetus.

 

Belangrijk om te doen als je zwanger wilt worden:

  • Genoeg vitaminen nemen, vooral vitamine B11 (Foliumzuur).
  • Gezond en gevarieerd eten.
  • Genoeg bewegen.

 

Gevaarlijk om te doen als je zwanger wilt worden:

  • Pas op met overmatig medicijn gebruik.
  • Roken.
  • Alcohol.
  • Drugs.

 

Stoppen met roken:

Roken tijdens de zwangerschap geeft een verhoogde kans op doodgeboorte, een te lichte of een te vroeggeboren baby. Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap rookte hebben meer kans op longproblemen en oorontstekingen. Ook als vader is het verstandig om te stoppen met roken, want anders hebben baby’s verhoogde kans op wiegendood.

 

Stoppen met alcohol en drugs:

Alcohol en drugs is heel slecht om te gebruiken tijdens je zwangerschap, het gebruik ervan kan de ontwikkeling van de baby ernstig verstoren en het vergroot de kans op een aangeboren afwijking. Omdat er voor alcohol gebruik geen veilige ondergrens is, kan je beter ook 1 glaasje wijn/bier laten staan als je zwanger bent.

 

Eten en drinken:

Vooral tijdens de zwangerschap is het heel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zo krijgt je baby de juiste voedingsstoffen om te groeien. Vooral foliumzuur en vitamine D is belangrijk, tijdens de zwangerschap heb je meer foliumzuur en vitamine D nodig dan in je eten zit. Neem daarom ook extra foliumzuur en vitamine D. Door genoeg foliumzuur binnen te krijgen verklein je de kans dat je baby een open ruggetje, hazenlip of een open gehemelte krijgt. Door genoeg vitamine D binnen te krijgen heeft je baby een goede botopbouw en het zorgt dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. Maar zorg ook dat je niet teveel vitamine A binnenkrijgt, dat verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Een product waar bijvoorbeeld veel vitamine A in zit zijn leverproducten.

Een paar producten die je beter niet tijdens je zwangerschap kunt eten:

·       Rauw vlees, zoals biefstuk en carpaccio

·       Rauwe melk of rauwe eieren

·       Keukenkruiden, zoals kaneel, basilicum en peper

 

Stimulatie.

Voordat het kindje geboren is kan je al een eerste contact leggen en het stimuleren in zijn of haar ontwikkeling. Tijdens de zwangerschap kan je contact maken met het kindje door ertegen te praten of te zingen. De stem van de moeder wordt het beste gehoord doordat de stem via de longen en andere organen doortrekt tot in de baarmoeder. Maar ook als de vader tegen de buik praat of als er muziek op de achtergrond aanstaat, zal het vruchtwater in de buik het doorgeven aan het kindje.

 

Ook muziek stimuleert de ontwikkeling van het kind, luister vooral naar muziek die jij leukt vindt. Want het ontspannend effect ervan op je eigen lichaam is voelbaar voor de ongeboren baby.

 

Niet alleen gehoor gaat door de baarmoeder naar het kind, maar ook gevoel. Een baby kan bijv. voelen wanneer je met je vingers op de buik van de moeder getikt/getrommeld wordt. Als je zachtjes tikt tegen de buik waar het kindje voelbaar is, kan je een reactie van het kindje uitlokken. Als je tegen de buik tikt op het moment dat het kindje beweegt kan er een eerste spelletje ontstaan tussen de moeder en het ongeboren kind. Merk je dat het kindje al snel antwoordt op het tikken, dan kan je ook proberen om het tikken op een andere plek te doen en kijken of het kindje zich dan aanpast en ook begint te schoppen en te bewegen. Praat ook tegen de baby als je dit getik/getrommel doet. De baby leert geluid vergelijken met bewegingen.

Met deze punten stimuleer je de ontwikkeling van je ongeboren kindje, door het praten tegen het kindje kan het eerste concept van taal al vastgelegd worden in de hersenen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb